Serki wielosmakowe.
Do kanapek, krakersów, naleśników, słodkich bułeczek drożdżowych, jako farsze do pierożków, czy zawijasków...
Serek truskawkowo-miętowy.
Składniki:
- 20 dag sera białego
- 12 truskawek
- 6 listków mięty
Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na pół. Listki mięty uszczyknąć (zerwać najmłodsze listki), umyć i porwać na mniejsze. Wrzucić do malaksera. Dodać serek biały. Zmiksować i smarować np. naleśniki...
Serek bazyliowy.
Składniki:
- 20 dag twarogu
- 10 listków bazylii
- sól, pieprz
Twaróg zmielić lub przekręcić przez maszynkę wraz z pokrojonymi na 4 części listkami bazylii. Posolić, popieprzyć i raz jeszcze zmiksować (lub wymieszać). Podawać ze świeżym pieczywem i aromatycznym kakao. Serek jest tak uniwersalny, że można go używać nie tylko do pieczywa, ale przede wszystkim do naleśników - smarować i zwijać w rulonik.
Na zdrowie!